NIEUW in de praktijk: titeren bij honden!


Wat is titeren juist?

Dat is het bepalen van het niveau antistoffen tegen virale infecties (parvo, distemper, hepatitis) in het bloed. Indien de antistoffen hoog genoeg zijn hoeft er de komende 3 jaren niet gevaccineerd te worden tegen die drie aandoeningen. Voor rattenziekte en kennelhoest kan er niet getiterd worden, deze vaccin dient wel jaarlijks herhaald te worden gezien de bescherming hiervoor na een jaar onvoldoende is.


Hoe gaat dit in zijn werk?

Je maakt een afspraak, je hond wordt zoals gewoonlijk onderzocht en gevaccineerd tegen rattenziekte en eventueel kennelhoest, dan wordt er bloed afgenomen (slechts een druppel nodig). De titerbepaling gebeurt op een later tijdstip gezien dit enige tijd in beslag neemt, u wordt nadien opgebeld met het resultaat, indien dit positief is dient er verder niets te gebeuren, in het geval van onvoldoende bescherming dient u nog eens langs te komen om te vaccineren tegen de aandoening waarvoor de antistoffen te laag waren, er wordt dan geen consult meer aangerekend.


Liever toch geen bloedname?

Geen probleem, de gewone vaccinaties blijven uiteraard ook mogelijk, de praktijk volgt de vaccinatierichtlijnen van de WSAVA en er wordt dus sowieso slechts om de 3 jaar gevaccineerd tegen parvo, distemper, hepatitis en jaarlijks tegen rattenziekte en kennelhoest.


Voor meer info kan u contact opnemen met de praktijk.